onsdag 23 december 2009

Du är vad du äter

Vad betyder detta? Jo det betyder, äter du skit så mår du skit. Äter du hälsosamt så är du hälsosam. Därmed betyder att "äta hälsosamt" inte samma sak för alla människor. Det vill säga en diet är inte bra för alla utan beror på vilka förutsättningar just individen har.

Eftersom jag är utbildad inom traditionell kinesisk medicin (TKM) så ska jag försöka belysa detta med att äta bra utifån kinesiskt tänkande.

Inom TKM är begreppen Yin och Yang och även de fem elementen centrala i hur man förklarar saker oavsett det gäller kost, örtmedicin, akupunktur, qigong eller annat.

Yin och Yang

Yin och Yang är den yttersta polariteten mellan negativt och positivt. Yin betyder mer eller mindre den skuggiga sidan av en kulle. Yang är den solbelysta delen.

Yin är saker som är stilla, kalla, hämmande etc. Yang är saker som är rörliga, varma, aktiverande etc. Till exempel är råa grönsaker ofta Yin då de flesta är något kalla till naturen, temperaturen är kall och effekten av dem är således kylande. Matvaror som är mer Yang och värmande är olika typer av kött och kryddor men även att värma upp maten gör att mer maten blir mer Yang. Ta till exempel kanel som värmer upp kroppen.

Att äta hälsosamt när det gäller Yin och Yang betyder att man bör balansera kroppen så att man har ungefär lika delar Yin som Yang. Om man äter för mycket råa grönsaker när man redan känner sig frusen, eller under vintern när man tenderar att vara kall är inte balanserat utan leder till mer nedkylning. Om man å andra sidan äter för mycket varm mat när man redan är varm, har lätt för att svettas leder till att man tappar balansen åt andra hållet. I stället bör man om man känner sig frusen försöka äta mer kokt mat, kött och kanske lite kryddad mat för att värma upp kroppen. Om man har tendens att vara varm, svettas lätt med mera så kan det vara bra att inta kylande mat ett tag för att svalka kroppen.

De fem elementen

De fem elementenär en modell som utökar Yin och Yang och beskriver kvaliteter och förhållande som man inte kan beskriva med Yin och Yang.



De fem elementen och och några av dess kvaliteter och kopplingar är:
  • Trä: Levern och Gallblåsan, Sur smak
  • Eld: Hjärtat och Tunntarmen, Bitter smak
  • Jord: Mjälten och Magen, Söt smak
  • Metall:: Lungan och Tjocktarmen, Kryddig smak
  • Vatten: Njurarna och Urinblåsan, Salt smak
 Jag ska inte gå in i allt för djupa detaljer om de fem elementen (kanske i ett senare inlägg) men ska kort nämna att de organ som relaterar till elementet blir hjälpta av den smak som är kopplad till elementet. Dock så blir organen försvagade om man får för mycket av den smak som är relaterad till elementet.

Om vi illustrerar detta med det element och det organ som enligt TKM är viktigast för matsmältningen: Mjälten. Denna blir stärkt av söt smak, men om man får för mycket (t. ex. socker) så skadas den och får en nedsatt funktion. För att förstå varför ska jag beskriva mjältens funktion enligt kinesisk medicin lite mer.

Mjälten

Mjälten är inom kinesisk medicin inte bara det anatomiska organet utan innefattar en fysiologisk funktion som är bredare än vad man i väst hänvisar till mjälten,

Inom TKM har mjälten hand om matsmältningen detta ingår bland annat i den funktion som man kallar Tranformation och transport. Detta innebär att Mjälten transformerar mat och vätskor som vi stoppar i oss för att utvinna Qi, Mjälten ska också se till att vätskor och mat transporteras till de andra organen. Mjälten har också till uppgift att lyfta Qi, bland annat till Hjärtat för att hjälpa till att skapa Blod. Om detta lyftande inte fungerar som det ska kan det leda till ödem fukt och slem (vilket visar sig som fetma). Även de inre organen skall lyftas och hållas på plats av Mjältens lyftande av Qi.

Smaken som är kopplat till Mjälten är söt. Mjälten mår bra av söt smak och stärks av denna. Söt smak harmonierar också. Dock är för mycket av det goda aldrig bra och Mjälten försvagas också av för mycket sött. Det vill säga om den får arbeta för mycket så blir den utarbetad och energin går förlorad. Därför kan för mycket sött skada Mjälten vilket gör att den arbetar sämre och sköter sina uppgifter sämre. Även om man äter för mycket eller bara kall mat så kan man få samma effekt.

Socker är sött och bildar även fukt i kroppen. Om man är lite av det mjukare hållet bör man undvika för mycket sött och se efter så att man inte äter för mycket sött så man kan spara Mjälten lite. Dock kan man om man är mager kan lite sött stärka kroppen.

Mjälten gillar torrt, vilket gör att för mycket fukt (som även uppstår lätt om Mjälten blir försvagar) hindrar Mjältens funktion. Detta i motsats till Magen som gillar fukt, men ogillar torka. En bra balans blir det om man kokar maten för då får Mjälten energi och Magen blir befuktad och det är viktigt att samarbetet mellan dessa två organ fungerar bra för en bra matsmältning.

Som ni ser kan balansgången vara svår och beror på hur man själv är.


För den som är intresserad och vill fördjupa sig kan jag tipsa om boken Kinesisk kostlära av Peter Torssell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar