måndag 5 oktober 2009

Hur konsulterar man Yijing?

Yijing kan hjälpa dig ta beslut i en fråga. Hur du lägger upp hur du frågar leder också till hur lätt eller svårt det är att tolka svaret du får. Helst ska det vara lite större problem där du vet ungefär var du står men inte vet utvägen. Att fråga om vardagliga ting som vad du ska äta med mera förolämpar ofta oraklet och bör undvikas. (Om inte annat brukar man alltid till slut få hexagram 4. "Ungdomliga dåren" vilket ofta betyder "Fråga inte mer")

Det kan vara en bra idé att undvika frågor som ger svaren ja eller nej eftersom beskrivningarna i Yijing inte svarar ja eller nej utan är mer ger en andemening eller ett fält energierna rör sig inom. Det kan också vara bra att undvika frågor som ska jag göra A eller B då dessa svar är svårtolkade.

Exempel på bättre frågeställningar kan vara:
  • Vilka konsekvenser medför det om jag tar det nya jobbet jag erbjudits?
  • Jag funderar på att byta jobb, är det en bra idé vid den här tidpunkten?
Om du trots att har frågor om si eller så, då kan du dela upp dem i två frågor och se vad resultatet blir. Det vill säga:
"Konsekvenserna om jag gör A", och sedan tolka svaret och sedan "Konsekvenserna om jag gör B", och sedan tolka det svaret. När detta är gjort kan man jämföra A o B svaren och se vilket som verkar bäst.

Du kan faktiskt ställa två frågor om allt eftersom det i slutändan ofta handlar om valet att göra eller att inte göra. Fråga först oraklet om att genomföra och sedan om att inte genomföra. Ofta blir det då en klar väg.



När man ställt sin fråga och kanske mediterat lite över omgivningen kring denna fråga konsulterar man oraklet. Detta kan ske på lite olika sätt:
  • Använda rölleksstjälkar (orginalmetoden)
  • Kasta mynt
  • Dra kulor
  • Använda slumpgeneratorer på nätet
  • mm
När resultatet av konsultationen är gjord, läser du texten i en Yijingbok och funderar ut vilka möjligheter du har.

Ett annat sätt är att inte ställa frågan alls utan bara konsultera oraklet, läsa och se om svaret passar in någonstanns i ditt liv just nu.

Referenser:

Olika ställen för slumpgenerering:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar