måndag 5 oktober 2009

Vad är Yijing

Troligen är Yijing mest känt som I Ching. Enda skillnaden är sättet att stavas, Yijing är Pinjin stavningen och I Ching är den mer äldre stavningen enligt Wade-Giles system.

Yijing är en av de äldsta kinesiska klassikerna. Boken innehåller ett spådomssystem som bygger på 8 trigram som sedan utvecklats till 64 hexagram. Boken omtolkades under de krigande staterna och sågs som ett system med kosmologi och filosofi. Systemet bygger på det dynamiska balanserandet av motsatser (Yin och Yang).

Yijing brukar allmänt kallas "Förändringarnas bok". Genom att konsultera yijing med hjälp av olika tekniker får man ett svar, detta anses vara en väg till att nå det undemedvetna. För att förtydliga detta lite grann; Du har ett problem du gått och stångats med ett tag och du kan inte se någon lösning på detta. Genom att konsultera Yijing verkar det undermedvetna och producerar ett resultat som du sedan kan läsa i boken och tolka och därigenom kan du bryta igenom barriären och hitta lösningen till problemet.

Yijing kan användas till mycket; som man ser ovan kan det vara ett verktyg för personlighetutveckling. Mycket av den kinesiska medicinen bygger på samma principer och det finns grenar av akupunkturen som använder hexagrammen för att tolka och behandla problem.

Egentligen är det bara du som sätter gränserna, I Ching har inga.

I Ching på wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar