måndag 19 oktober 2009

Zhan Zhuang

Jag har börjat om igen. Zhan Zhuang, det vill säga en typ av qigong som går ut på att stå still som ett träd.

Denna till synes enkla övning är inte så enkel som den ser ut. Att stå still kan väl inte vara så svårt? Jag höll ut under ett par-tre månader, sen var det semester och inte så kul att stå still. Nu är det dags att ta tag i det igen.

Jag tränar Chen taiji där man använder övningen, men även aikido där man inte nyttjar den men skulle ha stor nytta av den, ja inte bara där utan alla kampsporter och även om man inte håller på med kampsport.

Av denna övning kan man få resultat som stärkt immunförsvar, lindring av kroniska sjukdomar, höjd energinivå och naturlig regenerering av nervsystemet. (från The Way of Energy; Master Lam Lam Chuen).

Övningen går ut på att vara avslappnad samtidigt som man har viss anspänning genom att hålla armarna i olika positioner. Den första Wu Chi, är i princip bara att stå still med armarna hängande ner. Även om den verkar enkel så håller den här positionen, rätt utförd, nyckeln till att låsa upp lagret av din stora inre energireserv.

Dock är det inte så att man får allt serverat på ett bräde; det krävs uthållighet både under tillfället och över tiden det tar att bygga upp kroppen, man börjar med någon eller några få minuter och bygger upp tills man klarar 20 minuter innan man går vidare till nästa position och gör samma uppbyggnad med den.

nästa gång skriver jag hur Wu Chi utförs..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar